sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Flygande Jakob

Flygande Jakob eli Lentävä Jaakoppi on ruotsalainen perinneruoka, jonka resepti on julkaistu ensimmäisen kerran 70-luvulla. Se sisältää kanaa, pekonia, suolapähkinöitä ja banaania. Vaikka resepti ensi alkuun saattaa vaikuttaa kaikkea muuta kun hyvältä, on se silti mielettömän makoisa ja helppo ruoka, jota kannattaa kokeilla.

Syystä että olen käynyt kouluni ruotsinkielisellä alueella, oli Lentävä Jaakoppi meille aivan yhtä tavallinen kouluruoka kuin tilliliha ja kalapullat, ja vieläpä yhtä toivottukin. Ruuan epäsuosio johtui siitä, että se tuntui olevan joka kerta eri ruoka, toisin sanoen viikon tähteet yhdessä. Tämä selittääkin sen, että kun kerroin veljelleni laittavani Lentävää Jaakoppia oli hänen ensimmäinen vastalauseensa, ettei hän halua syödä kalaa... Oikeasti Flygande Jakob on kuitenkin tosi hyvää ja "pyhäruokaa" eli kokeilkaa ja tehkää vaikutus kanssaihmisiinne.

Tässä tulee nyt herkun resepti havainnollistavien värikuvien kera.

Image and video hosting by TinyPic
1. Paista noin 800g kanasuikaleita ja paketti pekonia pannulla kypsäksi.
Image and video hosting by TinyPic
2. Viipaloi 2-3 banaania siivuiksi.
Image and video hosting by TinyPic
3. Vatkaa 2,5-5dl (kokin päätös ja riippuu myös resursseista) kermaa vaahdoksi ja lisää kermavaahtoon 1dl chilikastiketta tai ketsuppia. Jos laittaa paljon kermaa pitää tietenkin myös chilikastikkeen määrää lisätä eli viiteen desiin kermaa tulee 2 desiä chilikastiketta.
Image and video hosting by TinyPic
4. Lado kana, pekoni ja banaaniviipaleet kerroksittain uunivuokaan.
Image and video hosting by TinyPic
5. Lisää vuokaan myös chilikermavaahto ja sopivamäärä suolapähkinöitä. Lykkää 225 asteiseen uuniin noin vartiksi.
Image and video hosting by TinyPic
6. Pese se aika paistinpannua (kellotin ja tuossa hemmetin pannussa meni tasan se vartti, prkl).
Image and video hosting by TinyPic
7. Ota uunista pois oikea herkkuruoka ja tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera. Namnam.

Jos reseptini nyt jostain syystä vaikutti epäselvältä voi selvemmän reseptin aina googlata.

3 kommenttia:

  1. Mahtavuutta löytää joku toinenkin joka tykkää tästä loistavasta ruuasta! Minäkin olen syönyt tätä ala-asteella ja ystävieni luona Skåånessa. Kiitos reseptistä! Testaan sitä heti viikonloppuna!

    VastaaPoista
  2. Nam, Malmössa on tullut tuota herkkua maisteltua, ihanaa!

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Tätä laitetaankin nyt pääsiäisen kana-ateriaksi toisena pääruokaa!! Jännittävää :)

    VastaaPoista